Verklaring sociale hygiëne

Als u zwakke en/of sterke alcoholische dranken wilt schenken en/of gokautomaten in uw zaak heeft staan, moet de aanwezige leidinggevende in het bezit zijn van een verklaring sociale hygiëne. Deze leidinggevende dient tevens ingeschreven te staan als leidinggevende op de vergunningen. Let op dat bij een besloten vennootschap alle vennoten in het bezit moeten zijn van een verklaring sociale hygiëne.

Wanneer een leidinggevende in het bezit is van een verklaring sociale hygiëne, wordt er aangetoond dat de leidinggevende kennis heeft van de werking van alcohol, drugs, gokken, gastvrijheidsconcept, wet- en regelgeving in de Horeca, het sociaal-hygiënisch beleid en arbeidsomstandigheden. Met deze kennis op zak kan de leidinggevende een betere inschatting maken en tijdig handelen bij bijvoorbeeld dronken gasten of gokverslaafden.

Naast Horecazaken heeft ook een slijter een verklaring sociale hygiëne nodig.

Waar kunt u de verklaring sociale hygiëne halen?

Om de verklaring sociale hygiëne te halen dient u examen te doen bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). SVH bewaakt de kwaliteitseisen in de Horeca en doet dit door nauw samen te werken met het partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, brancheorganisaties en beroepsgilden.

Veel instanties bieden cursussen aan ter voorbereiding van het sociaal hygiëne examen van SVH. De meeste cursussen behandelen alle benodigde lesstof die u dient te weten voor het examen in één dag. Aansluitend of op de dag er na kunt u dan op voor het examen bij SVH. Let altijd op of bij uw cursus het examen en de kosten voor het examen al zijn inbegrepen of exclusief zijn.

De kosten variëren van zelfstudie exclusief examen á 25 euro tot een all inclusive pakket van 450 euro. Ga voor uzelf na wat u het fijnste vindt en hoeveel u aan de cursus wilt uitgeven.

Er zijn geen toelatingseisen om mee te mogen doen aan het examen.

Examenmogelijkheden

Het examen sociale hygiëne kunt u in 5 verschillende talen maken. Indien u een andere taal kiest dan Nederlands zal er een meerprijs in rekening worden gebracht. De 5 talen waar u examen in kunt doen zijn:

  • Nederlandse + 0,00 euro*;
  • Engels + 25,50 euro*
  • Mandarijn Chinees + 25,50 euro*;
  • Noord Afrikaans-Arabisch + 25,50 euro*;
  • Turks + 25,50 euro*.

Het examen is tevens zowel schriftelijk als per computer te maken en wordt er onderscheid gemaakt tussen sociale hygiëne (voor de Horeca) en sociale hygiëne slijters. Bij het examen voor sociale hygiëne slijters worden extra branche gerelateerde vragen gesteld. U kunt kiezen uit de volgende 4 examens sociale hygiëne:

  • Schriftelijke examen sociale hygiëne (voor de Horeca);
  • Computerexamen sociale hygiëne (voor de Horeca);
  • Schriftelijke examen sociale hygiëne slijters;
  • Computerexamen sociale hygiëne slijters.

De kosten voor alle 4 de varianten bedraagt € 127,00 euro*.
U kunt zich hier inschrijven voor het examen sociale hygiëne.

Bijschrijven in het register sociale hygiëne

Wanneer u het examen sociale hygiëne heeft behaald, dan wordt u automatisch ingeschreven in het register sociale hygiëne. Dit register wordt gebruikt bij controles om na te gaan of de leidinggevende over een verklaring sociale hygiëne beschikt.

Het is ook mogelijk dat u in het verleden een opleiding heeft gevolgd die u het recht geeft u bij te laten bijschrijven in het register sociale hygiëne. Klik hier om de lijst met opleidingen te controleren die recht geven op een bijschrijven in het register sociale hygiëne.

* Alle genoemde prijzen dateren uit oktober 2015.

Overige certificaten:
Klik hier voor het certificaat bedrijfshulpverlending
Terug naar de home pagina