Hygiënecode HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. In de praktijk betekent dit dat horecabedrijven na moeten gaan (Analysis) welke onderdelen (Critical Control Points) tijdens het bereiden van eet- en drinkwaren bedreigingen (Hazard) met zich meebrengen voor de gezondheid van de gasten. Het bedrijf moet vastleggen welke maatregelen het neemt om deze bedreigingen voor de gezondheid te voorkomen, welke controles het uitvoert en wat de resultaten hiervan zijn.

Hygiënecode HACCP

Levensmiddelen moet u veilig kunnen eten. Daarom is de Hygiëne tijdens de gehele productie een belangrijk aandachtspunt. Evenals de controle op de grondstoffen en het logistieke proces. Het HACCP-systeem helpt hierbij. Hierin zijn de risico’s in kaart gebracht en worden de gevaren beschreven van de individuele schakels in de productieketen en hoe deze gevaren worden beheerst. De NVWA controleert op de aanwezigheid van een HACCP-systeem en de naleving hiervan. Onderdeel van de regelgeving is het volgen van een training of instructie in de hygiënecode HACCP door uw personeel. NVWA controleert of uw personeel een training of instructie heeft gehad in de eigen werkzaamheden. Het voordeel van een HACCP Certificaat is dat u bij controle kunt aantonen dat uw medewerkers een instructie voedsel hygiëne hebben gehad. Deze training kunt u bij een extern bedrijf volgen om in het bezit te komen van een HACCP Certificaat.
Bron: Horecaloket